/

2-semestralne

Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy

Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy

Koszt semestralny: 2250 zł

Koszt roczny: 4500 zł

Koszt całkowity: 4500 zł

Czas trwania: 2-semestralne

Data inauguracji: 10.2025

Tryb: Studia niestacjonarne, Zajęcia hybrydowe - łączone na Uczelni i online, Zajęcia na Uczelni

O KIERUNKU

Studia podyplomowe „Uprawa, Przetwórstwo i Zastosowanie Lawendy” na Uczelni Łukaszewski to program przeznaczony dla osób zainteresowanych tematyką rolniczą, które chcą poznać wszystkie aspekty związane z produkcją, przetwarzaniem i komercjalizacją lawendy. Co to są studia podyplomowe z zakresu uprawy lawendy? To kompleksowy program kształcenia, który obejmuje wszystkie kluczowe zagadnienia dotyczące technik uprawy, metod przetwarzania oraz szerokiego wachlarza zastosowań lawendy w przemyśle i kosmetyce. Czy studia podyplomowe w zakresie uprawy lawendy są dostępne w Polsce? Tak, studia realizowane przez Uczelnię Łukaszewski to odpowiedź na rosnące zainteresowanie tą rośliną wśród przedsiębiorców, rolników oraz pasjonatów ekologicznych upraw.

Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 109; zm.: Dz. U. z 2019 r. poz. 837 oraz z 2022 r. poz. 2621.).

Łączna liczba godzin: 210

Łączna liczba punktów ECTS: 32

CEL KSZTAŁCENIA

Celem programu jest przekazanie wiedzy niezbędnej do prowadzenia uprawy lawendy oraz rozwoju działalności gospodarczej w oparciu o produkty lawendowe. Jakie umiejętności można zdobyć podczas studiów podyplomowych o lawendzie? Studenci zdobędą umiejętności zarówno w zakresie organizacji plantacji lawendy, jak i przetwórstwa lawendy na produkty o wartości rynkowej, takich jak olejki eteryczne, susze, kosmetyki czy produkty aromaterapeutyczne. Program obejmuje również ekonomię uprawy lawendy, marketing oraz sprzedaż produktów lawendowych.

 

ADRESACI STUDIÓW

Studia skierowane są do rolników, przedsiębiorców z branży kosmetycznej i zielarskiej oraz wszystkich, którzy planują rozwijać swoją działalność lub pasję związaną z lawendą. Kto może zapisać się na studia podyplomowe z uprawy lawendy? Studia są przeznaczone dla osób z wykształceniem wyższym, niezależnie od kierunku, które chcą zdobyć kwalifikacje rolnicze i rozwinąć swoje umiejętności związane z produkcją i wykorzystaniem lawendy.

WYKŁADOWCY

Program realizowany jest przez ekspertów z zakresu rolnictwa, przetwórstwa roślin leczniczych oraz specjalistów w dziedzinie marketingu produktów rolniczych. Czy studia podyplomowe obejmują zagadnienia związane z ekologicznym rolnictwem? Tak, Uczelnia Łukaszewski stawia na zrównoważony rozwój i w ramach studiów porusza tematykę ekologicznym metod uprawy, co ma na celu ochronę środowiska i promowanie odpowiedzialnego rolnictwa.

dr n. ekon. Henryk Borko

Specjalista ds. ekonomii

Doktor nauk ekonomicznych w dziedzinie ekonomia. Absolwent Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Pancernych w Poznaniu. Następnie Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego i Szkoły Głównej Handlowej [doktorat]. Autor kilkunastu książek poświęconych przedsiębiorczości i współpracy międzynarodowej, w tym:

Ekonomia transformacji – tranzytologia – dwa tomy – wyd. w j. rosyjskim – grudzień 2016 i luty 2019;
Gospodarki w dobie kryzysu ekonomicznego – spojrzenie retrospektywne– 2016;
Otoczenie międzynarodowe – szanse i zagrożenia dla gospodarek – 2016;
Borko H. (red. naukowa), Przemiany w gospodarkach – 2015;
Uwarunkowania rozwoju współczesnych gospodarek. Zasady ekonomicznego myślenia – 2014.

Autor publikacji o współpracy Polski z poszczególnymi krajami na gruncie gospodarczym. W latach 2000-2006 ekspert ds. rynków wschodnich UNIDO ITPO ONZ, autor poradników dla przedsiębiorców, zwłaszcza dot. rynków Wschodu (od Białorusi, Ukrainy, Mołdowy po Uzbekistan). Ekspert w b. Ministerstwie Gospodarki, b. Ministerstwie Rozwoju, Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ds. programów unijnych – praktyczna ocena wniosków. Wyróżniony Nagrodą I Stopnia Rektora Szkoły Głównej Handlowej – nagroda zespołowa – za publikację poświęconą gospodarczemu sąsiedztwu Polski. Pięciokrotnie wyróżniony przez Stowarzyszenie Eksporterów Polskich dyplomem, medalem i tytułem – Publicysta Ekonomiczny Roku.
Wykładowca, dziekan, rektor w uczelniach – Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna, Warszawska Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Gliwicka Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości w Gliwicach,
Wykładowca: Wyższa Szkoła Handlu i Prawa, Szkoła Głowna Handlowa. Prowadzenie prac licencjackich i magisterskich na I i II poziomie studiów.
Specjalizacja: finanse i ekonomia, biznes plan, handel zagraniczny, zarządzanie projektami, konkurencyjność przedsiębiorstw, internacjonalizacja firm.
Starszy specjalista do spraw analizy finansowej i zarządzania projektami innowacyjnymi. Instytut Technik Innowacyjnych EMAG – Sieć Łukasiewicz – Katowice.

Justyna Pargieła

Specjalistka od dzikich roślin jadalnych, naturalnych kadzideł oraz fitoterapii w medycynie ludowej. Zafascynowana naturalną, roślinną, dawną kuchnią i używaniem roślin naturalnie występujących jako żywności. Używa ziół i żywic  jako kadzideł, w aromaterapii dymem. Od lat prowadzi warsztaty botaniczno – kulinarne z zakresu dzikich roślin jadalnych oraz kadzidlarstwa. Ukończyła studia podyplomowe z zakresu Ziołoznawstwa na Uniwersytecie Rzeszowskim, Towaroznawstwa Zielarskiego, Kosmetyków i Żywności Funkcjonalnej w PWSZ im. Pigonia w Krośnie, Psychodietetyki na WSNS w Lublinie. Zielarka – fitoterapeutka (2018), Naturopatka (2019). Ukończyła wiele różnorodnych kursów zielarskich.

Twórczyni marki Dziczejemy, prowadzącej kursy i warsztaty kulinarne, kadzidlarskie i z zakresu edukacji zielarskiej. Terapeutka uwalniania emocji metodą Bradleya Nelsona. W swojej pracy z klientem łączy energię roślin z energią człowieka i jego emocjami. Od 2020 roku ekspertka Pytania na Śniadanie, gdzie regularnie propaguje bezpieczne i proste używanie ziół i dzikich roślin jadalnych. Autorka książki – Dziczejemy w Kuchni, czyli 24 rośliny, które mogą być Twoim pożywieniem.

dr hab. Beata Fornal-Pieniak

  • zawód: architekt krajobrazu
  • główne tematy badawcze dotyczą: roślinności, projektowania naturalistycznego, adaptacji terenów miejskich i wiejskich do zmian klimatu, preferencji respondentów w zakresie kształtowania terenów zieleni

prof. dr hab. Ewa Osińska

Jest absolwentką Wydziału Ogrodnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o specjalności rośliny lecznicze. Głównym przedmiotem jej zainteresowań badawczych są roślinne surowce lecznicze oraz ich ocena fitochemiczna. Jest wykładowcą z zakresu agrotechniki roślin zielarskich i przyprawowych, oceny jakości surowców zielarskich, ochrony zasobów naturalnych roślin leczniczych i racjonalnego ich pozyskiwania. Uczestniczyła wielu sympozjach i konferencji naukowych, także międzynarodowych. Jest autorką ponad 180 oryginalnych prac twórczych i przeglądowych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym oraz popularno naukowych z zakresu biologii, agrotechniki i fitochemii roślin leczniczych.

mgr Barbara Byrka-Lewandowska

Zielarka, absolwentka kursu zielarsko-medycznego z zakresu towaroznawstwa zielarskiego, absolwentka MBA, mgr ekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego. Autorka książki: Ekologiczna uprawa roślin leczniczych. Poradnik praktyczny. Od roku 2018 prowadzi Gospodarstwo Upraw Ekologicznych Danowiec.pl, w którym własnoręcznie, ekologicznie bez chemii uprawia zioła, z których produkuje surowce kosmetyczne: hydrolaty i olejki eteryczne oraz wykonuje produkty rękodzielnicze, tradycyjne. Gospodarstwo Upraw Ekologicznych Danowiec.pl posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego, a obecnie uprawiane jest ponad 20 różnych gatunków roślin leczniczych.

mgr Małgorzata Szakuła

Certyfikowany Dietetyk i Terapeutka Konopna, Autorka bloga Smiling Spoon oraz książki „Konopie i marihuana w kuchni” – pierwszej konopnej książki kucharskiej w Polsce. Od 2015 roku prowadzi projekt edukacyjny Konopie w kuchni, który obejmuje szkolenia, warsztaty, wykłady, webinary i konsultacje biznesowe. Członiki Rady Naukowej Fundacji Santa Herba. Pasjonatka marketingu dla branży zdrowotnej – absolwentka zarządzania i marketingu w Szkole Głównej Handlowej.

dr inż. Kazimierz Łęczycki

Urodził się 19 lipca 1954 r. w Iganiach Nowych, pow. siedlecki, woj. mazowieckie. Po ukończeniu Szkoły Podstawowej i Liceum Ogólnokształcącego w 1973 r. rozpoczął studia na Wydziale Rolniczym SGGW w Warszawie. W 1978 r. obronił pracę magisterską w Katedrze Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych. W 1979 roku rozpoczął pracę naukowo-dydaktyczną na nowo utworzonym Wydziale Rolniczym WSR-P w Siedlcach. W 1988 r. obronił pracę doktorską ( jako pierwszy doktorant) na WSR-P z zakresu ekonomiki rolnictwa. W latach 1979 – 1990 prowadził zajęcia dydaktyczne z zakresu ekonomiki i organizacji gospodarsrtw rolniczych.
Po 1990 r. aktywnie włączył się w prace badawcze i dydaktyczne z zakresu szeroko rozumianej ekonomii rynkowej. Przygotowywał prograsmy nauczania i następnie je realizował z takich przedmiotów jak: Marketing, Podstawy zarządzania, Ekonomika i organizacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie, Zarządzanie strategiczne. Był promotorem ok. 60 prac magisterskich i 30 prac inżynierskich. W swoim dorobku naukowym posiada ok. 100 publikacji naukowych ( w większości oryginalnych ) oraz ok. 30 popularno-naukowych.

PROGRAM

Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 stycznia 2012 r.w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 109; zm.: Dz. U. z 2019 r. poz. 837 oraz z 2022 r. poz. 2621.).

Historia i zastosowanie lawendy na świecie

  • Historia lawendy i jej znaczenie w różnych kulturach
  • Zastosowanie lawendy na świecie (dlaczego i gdzie uprawiana jest lawenda)
  • Botanika: klasyfikacja i rozmieszczenie gatunków lawendy na świecie
  • Problemy związane z wymieraniem lawendy (jak można jej pomóc)

Uprawa lawendy

  • Chemia rolnictwa: podstawowe zasady chemii stosowanej w uprawie lawendy
  • Biologia roślin: anatomia, fizjologia i rozród lawendy
  • Podstawy agronomii: techniki uprawy lawendy, wybór odpowiedniego miejsca do uprawy
  • Ochrona roślin: strategie i metody ochrony lawendy przed chorobami, szkodnikami
    i pasożytami, optymalizacja nawożenia, nawadniania i innych czynników środowiskowych
    w uprawie lawendy, przycinanie
  •   Gleboznawstwo: właściwości gleb w kontekście uprawy lawendy
  • Zbiór, suszenie i pakowanie lawendy
  • Ekologiczne metody uprawy roślin (Sposoby ekologicznego zwalczania chwastów i nawożenia roślin)

Zastosowanie lawendy w przemyśle kosmetycznym.

  • Kosmetyki, mydła i perfumy zawierające lawendę
  • Techniki ekstrakcji i destylacji olejku eterycznego z lawendy

Zastosowanie lawendy w ziołolecznictwie i medycynie.

  • Olejki eteryczne i ich zastosowanie w aromaterapii
  • Leczenie problemów skórnych, bezsenności i niepokoju

Zastosowanie lawendy w branży kulinarnej.

  • Lawenda jako dodatek do potraw i napojów

Marketing artykułów rolnych

  • Techniki marketingowe i sprzedażowe produktów lawendowych
  • Stworzenie wizerunku marki
  • E-commerce
  • Social media

Podstawy prawa i prawa rolnego

  • Zasady prawa rolnego w relacji z podstawami prawa cywilnego i administracyjnego
  • Świadomość prawna na temat różnic pomiędzy rolnikiem indywidualnym, a rolnikiem w sensie largo
  • Czytanie ze zrozumieniem przepisów prawa rolnego w szczególności ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego

Ekonomika rolnictwa

  • Analiza rynku lawendy,
  • Planowanie produkcji i dystrybucji
  • Prognozowanie produkcji
  • Zarządzanie kryzysowe na rynku lawendy

Fundusze Unijne

  • Dofinansowania ze środków unijnych w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich

Projektowanie krajobrazu

  • Projektowanie ogrodów i przestrzeni publicznych z wykorzystaniem lawendy

Łączna liczba godzin: 210

Łączna liczba punktów ECTS: 32

*Uczelnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w programie oraz prowadzących zajęcia

Wszystkie treści, materiały, programy oraz oferta edukacyjna, a także elementy graficzne umieszczone w tym dokumencie są własnością Uczelni Łukaszewski i są chronione prawem autorskim.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwent studiów będzie przygotowany do prowadzenia upraw lawendy, organizacji przetwórstwa oraz efektywnej sprzedaży produktów lawendowych. Zdobyte umiejętności pozwolą mu również rozwijać działalność gospodarczą z uwzględnieniem ekologicznych i zrównoważonych metod uprawy. Czy po ukończeniu studiów podyplomowych można rozpocząć działalność gospodarczą związaną z lawendą? Absolwenci będą mieli kompetencje do rozpoczęcia działalności gospodarczej w tej branży, obejmującą zarówno produkcję, jak i komercjalizację produktów lawendowych.

WYMAGANIA, OPŁATY

Dokument tożsamości – do okazania

  • Formularz rekrutacyjny – dostępny do pobrania w Biurze Rekrutacji
  • Zgoda na przetwarzanie danych osobowych – oświadczenie RODO
  • Dyplom ukończenia studiów – I lub II stopnia
  • Zastrzeżenie – organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu rozpoczęcia kierunku oraz inauguracji i pierwszych zajęć.

Co otrzymam po ukończeniu studiów podyplomowych?

Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane jest przez Uczelnię Łukaszewski w Warszawie, zgodnie z art.164 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. poz.1668 oraz Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego – 19 września 2018 r. poz. 1791).

Kwalifikacje rolnicze są warunkiem koniecznym do utworzenia gospodarstwa indywidualnego w drodze nabycia nieruchomości rolnej oraz głównym kryterium dostępu do środków finansowych z pomocy krajowej i unijnej na utworzenie oraz rozwój gospodarstwa rolnego. Program studiów obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślinnej i zwierzęcej, paszoznawstwem, integrowaną ochroną roślin, rolą sektora bio- w gospodarce narodowej (bioekonomia/ biogospodarka), funkcjonowaniem agrobiznesu w warunkach społecznej gospodarki rynkowej, organizacją rynków rolnych, marketingiem artykułów rolnych, ekonomiką i organizacją rolnictwa, rachunkowością rolniczą oraz zarządzaniem agrofirmą.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze, poświadczone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych, pozwalające na zakup ziemi oraz ubieganie się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo.

TERMINY ZJAZDÓW

Semestr zimowy* :

  • 18 – 19 październik 2025 r.
  • 15 – 16 listopad 2025 r.
  • 13 – 14 grudzień 2025 r.
  • 17 – 18 styczeń 2026 r.
  • 07 – 08 luty 2026 r. 

Semestr letni:

w trakcie planowania

* Uczelnia zastrzega sobie prawo do zmiany programu studiów, harmonogramu zjazdów oraz wprowadzania zmian w planie zajęć.

Wyszukiwarka...

Polecane...

Studia Stacjonarne, Studia Niestacjonarne

Studia Niestacjonarne, Zajęcia 100%

Studia Stacjonarne, Studia Niestacjonarne

Uczelnia

Białe logo Uczelni Łukaszewski

Łukaszewski

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres e-mail *
Temat pytania *
Treść pytania *
Podaj wynik 3+3= *

Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy

Rodzaj studiów: Studia Podyplomowe

Imię *
Nazwisko *
Numer telefonu *
Adres e-mail *
Wybierz tryb Studiów *
Podaj wynik 3+3= *
Całkowity koszt Studiów:  
0.00
Całkowity koszt Studiów po promocji:  
0.00