Uczelnia Łukaszewski – Rekrutacja
ul. Jana Ciszewskiego 15/IV/1, Warszawa
Kliknij i sprawdź godziny otwarcia uczelni!
Czy marzysz o pracy z naturą, pielęgnacji roślin i tworzeniu pięknych przestrzeni ogrodowych? Studia podyplomowe „Ogrodnictwo i Sadownictwo” w Uczelni Łukaszewski w Warszawie to doskonała okazja, aby zdobyć specjalistyczną wiedzę i umiejętności niezbędne do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego oraz pracy w sektorze ogrodniczym.
Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 109; zm.: Dz. U. z 2019 r. poz. 837 oraz z 2022 r. poz. 2621.).
Nasza uczelnia oferuje:
Po co studiować Ogrodnictwo i Sadownictwo?
Celem studiów jest:
Co zyskasz, studiując ten kierunek?
Dla kogo są studia „Ogrodnictwo i Sadownictwo”?
Czy mogę studiować ten kierunek bez wcześniejszego doświadczenia w tej dziedzinie?
Tak! Nasze studia są otwarte dla wszystkich osób z wykształceniem wyższym, niezależnie od kierunku ukończonych studiów. Program został tak skonstruowany, aby zapewnić solidne podstawy teoretyczne i praktyczne, nawet jeśli nie masz wcześniejszego doświadczenia w rolnictwie.
Kto prowadzi studia „Ogrodnictwo i Sadownictwo”?
Zajęcia prowadzone są przez doświadczonych ekspertów i praktyków w dziedzinie ogrodnictwa, sadownictwa i rolnictwa, w tym:
Dzięki temu studenci otrzymują aktualną i praktyczną wiedzę, niezbędną do sukcesu w branży ogrodniczej i sadowniczej.
dr inż. Karol Krajewski
Wykładowca akademicki, naukowiec, dziennikarz, wydawca, ekspert sektora i rynku żywnościowego oraz mediów, praktyk w zakresie marketingu żywnościowego- opracowania i wdrażania kampanii marketingowych, Współautor podręczników i książek z zakresu technologii żywności i marketingu np. „ Marketing żywności” wyd. Wolters Kluver czy „Technologia Żywności” wyd. WSIP. Organizator uczelni, studiów i kształcenia w sektorze żywnościowym.
Absolwent Wydziału Technologii Żywności SGGW, a następnie pracownik naukowo-dydaktyczny tego Wydziału i Uczelni, uzyskując stopień doktora nauk technicznych na macierzystym Wydziale. Nauczyciel akademicki z 45 letnim stażem na publicznych uczelniach: rolniczych, technicznych, morskich, ekonomicznych oraz wielu niepublicznych uczelni wyższych, a ostatnio adiunkt w Warszawskiej Akademii Medycznej. Autor 200 publikacji popularno-naukowych z zakresu analizy i funkcjonowania rynku żywnościowego, marketingu produktów . Ponadto opublikował ponad 300 artykułów naukowych przeglądowych oraz jako autor i współautor 30 książek i podręczników.
Ekspert sektora żywnościowego i nauki, aktywny dziennikarz i wydawca wielu czasopism branżowych i handlowych. Redaktor naczelny czasopism branżowych,”
Doradca strategiczny i marketingowy firm sektora żywnościowego oraz prowadzenie samodzielnych działań marketingowych, współpracując z agencjami reklamowymi, brał udział w kreacji kampanii reklamowych, działaniach z zakresu PR i lobbingu, tworzył filmy edukacyjne dla TVP. Przewodniczący Sekcji Ekonomicznej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (od 1997 roku),
mgr inż. Hubert Filipiak
Pasjonat rolnictwa i sadownictwa ekologicznego , przedsiębiorca rolny , doradca ekologiczny, promotor sadów ekologicznych w mediach i na szkoleniach specjalistycznych . Duża aktywność w środowisku sadowniczym i ekologii. Absolwent Międzywydziałowego Studium Ochrony Środowiska SGGW w Warszawie, specjalizuje się w praktycznym wdrażaniu wiedzy o produkcji żywności ekologicznej i zrównoważonym rozwoju sadownictwa.
Właściciel gospodarstwa w Rembertowie k/Grójca bardzo mocno zaangażowany w propagowanie i promocję rolnictwa ekologicznego. Promuje swoją działalność występując w telewizji i udzielając wywiadów w różnych mediach. W swoim gospodarstwie przyjmuje także szkoły i przedszkola, upowszechniając w ten sposób wiedzę o produkcji żywności ekologicznej, krzewiąc wiedzę przyrodniczą we wszystkich środowiskach centrum sadownictwa w Grójeckim i Mazowszu.
Za swoją działalność odznaczony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi medalem “Zasłużony dla rolnictwa” 2019 r. W regionie grójeckim wygrał w plebiscycie “Rolnik roku 2020”. Uznany ekspert w zakresie sadownictwa i rolnictwa ekologicznego.
Organizator i doradca w zakresie krótkich łańcuchów dostaw i sprzedaży bezpośredniej. Świeże owoce pochodzące z jego gospodarstwa sprzedawane są w ramach sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego. Odbiorcami są hurtownie produktów ekologicznych, sklepy (zarówno sieci marketów jak i małe sklepy spożywcze), kooperatywy spożywcze i klienci indywidualni. Wdraża sprzedaż bezpośrednią owoców z wykorzystaniem serwisów i stron internetowych, zarówno zewnętrznych jak i konsorcjów w których gospodarstwa uczestniczą w programie Krótkich Łańcuchów Dostaw. Wykorzystuje możliwości przetwórstwa w gospodarstwach, produkując soki owocowe w opakowaniach szklanych bądź bag-in-box. oraz inne proste przetwory. Prowadzi doradztwo i szkolenia w tym zakresie dla środowiska sadowników
dr Władysław Krajewski
Rolnik, pedagog, doradca rolny, ekspert w zakresie chemii gleby, nawożenia i ochrony środowiska . Absolwent Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (obecnie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), które ukończył ze stopniem magistra inżyniera oraz Studium Nauczycielskiego w Olsztynie. Następnie podjął studia doktoranckie na ART. W Olsztynie i prowadził badania dotyczące chemii rolnej i chemii środowiska, zakończone uzyskaniem stopnia doktora nauk przyrodniczych w Katedrze Chemii Środowiska ART. Prowadził zajęcia na macierzystej uczelni i uczelniach niepublicznych oraz w branżowych szkołach średnich. Członek Konwentu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego W Olsztynie (2006-2020), stale doradza w sprawach edukacji rolniczej i środowiskowej władzom rektorskim.
W późniejszym okresie aktywnie współpracował z macierzystą Uczelnią prowadząc badania polowe w zespołach badawczych. Autor wielu publikacji w zakresie chemii rolnej i środowiskowej w języku polskim i rosyjskim. Zdobytą wiedzę rolniczą i ogrodniczą upowszechniał aktywnie jako Dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Postępu Rolniczego w Olecku oraz doradca rolny. Obecnie ekspert w zakresie chemii rolnej i gleboznawstwa, liczne wystąpienia na konferencjach i szkoleniach. Praktyczne doświadczenia w produkcji rolniczej i warzywniczej prowadząc własne duże gospodarstwo rolne Polfarma w Zielenówku.
mgr inż. Maciej Majewski
Praktyk i ekspert w sektorze ogrodniczym, przedsiębiorca w zakresie produkcji sadowniczej, aktywny uczestnik rynku sadowniczego, budujący między innymi markę Jabłka Grójeckie oraz skuteczny doradca -współwłaściciel FreshMazovia.com – doradztwo we wdrażaniu systemów jakości i bezpieczeństwa żywności. Ekspert i doradca w zakresie organizacji szeroko pojętego łańcucha dostaw owoców i warzyw.
Absolwent Wydziału Ogrodniczego SGGW oraz studiów podyplomowych z zakresie Integrowanej Produkcji. Od 2004 roku współwłaściciel FreshMazovia.com – niezależnej firmy doradczej specjalizującej się we wdrażaniu systemów jakości i bezpieczeństwa żywności. Jeden z założycieli a obecnie Prezes Zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie, które zarządza najbardziej rozpoznawalną marką polskich owoców – Jabłko Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym .
Aktywny uczestnik spotkań w sektorze ogrodniczym, zdobytą wiedzę konsekwentnie wykorzystuje do rozwoju koncepcji rolnictwa zrównoważonego oraz ekologicznego, a także realizacji projektów wdrożeniowych. Oznacza to znaczący udział w kilku międzynarodowych projektach i systemach takich jak: GLOBALGAP, EQA, GIQS czy CSCMP. Swoją praktyczną wiedzą chętnie przekazuje prowadząc dla studentów seminaria na Wydziale Ogrodniczym SGGW, jak również jako członek Rady Interesariuszy Wydziału.
mgr Jerzy Openchowski
Praktyk i ekspert w sektorze upraw kwiatów, bylin i warzyw oraz obrotu na rynku ogrodniczym, przedsiębiorca w zakresie produkcji kwiaciarskiej i warzywniczej sadowniczej, aktywny uczestnik rynku, współwłaściciel Gospodarstwa Ogrodniczego w Olecku, społecznik- radny powiatu Olecko, pedagog i doradca rolniczy
Absolwent technikum rolniczego i studiów pedagogicznych, od lat prowadzi największe w północno-wschodniej Polsce gospodarstwo kwiaciarskie i jest dominującym w tym regionie producentem kwiatów. Może się pochwalić dużym uznaniem w środowisku rolniczym i ogrodniczym , miedzy innymi w 2015 roku był finalistą XVI edycji Konkursu Rolnik-Farmer Roku. W działalności publicznej aktywnie działa na rzecz społeczności lokalnej, tworzy warunki rozwoju powiatu , jako Radny powiatu Olecko oraz członek Zarządu Powiatu.
prof. dr hab. inż. Adam Kupczyk
Profesor tytularny, doktor habilitowany nauk rolniczych, inżynier mechanizacji rolnictwa. Absolwent Wydziału Techniki Rolniczej i Leśnej (obecnie Wydział Inżynierii Produkcji) SGGW, wieloletni nauczyciel akademicki Wydziału. Kierownik Zakładu i Katedry. Obszar zainteresowań badawczych dotyczy ostatnio inżynierii mechanicznej i zarządzania strategicznego, ale też inżynierii produkcji. Prowadzenie wykładów i zajęć z przedmiotów: marketing, kanały dystrybucji, marketing strategiczny, polityka produktu, zarządzanie strategiczne, metody analizy strategicznej, technika i technologia w rolnictwie, wykorzystanie energii oraz odnawialne źródła energii. Ponadto wykłady z zakresu innowacji, zarządzania projektem, badania rynków surowców i przetworów żywnościowych
Jego dorobek naukowy obejmuje interdyscyplinarne badania łączące aspekty ekonomiczne i inżynierskie i z zakresu zarządzania strategicznego z zagadnieniami rolniczymi i ogrodniczymi. Autor i współautor ok. 800 publikacji naukowych i opracowań, związanych z rolnictwem, agrobiznesem, ochroną środowiska, zarządzaniem strategicznym, Przygotowanie 180 ekspertyz dla instytucji, izb gospodarczych i podmiotów oraz przedsiębiorstw. Realizator 23 projektów krajowych i zagranicznych, w tym jako kierownik prowadził 8 projektów ze środków UE. Autor 21 patentów.
dr inż. Joanna Pawlak
Adiunkt, Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Lublinie (aktualnie Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie). Specjalizuje się w zakresie ekonomiki ogrodnictwa koncentrująca się na problematyce rynku rolnego, analizy ekonomicznej przedsiębiorstw ogrodniczych , a także funkcjonowaniu przedsiębiorstw i gospodarstw indywidualnych w Polsce. Doświadczenie zawodowe zdobywała zarówno w kształtowaniu wiedzy akademickiej oraz poprzez uczestnictwo warsztatach, szkoleniach i kursach oraz studiach podyplomowych, związanych z zarządzaniem zasobami ludzkimi, rachunkowością i doradztwem zawodowym, jak też praktyczne doradztwo w sektorze ogrodniczym. Posiada niezbędne kwalifikacje w sektorze i certyfikaty zawodowe, w tym specjalizacje z zakresu rachunkowości, podatków, zarzadzania zasobami ludzkimi i doradztwa zawodowego. Autorka i współautorka kilkudziesięciu oryginalnych publikacji naukowych, w tym 3 monografii, 4 rozdziałów w monografiach naukowych, licznych opracowań naukowo-badawczych, doniesień konferencyjnych i ekspertyz. Jej dorobek naukowy obejmuje interdyscyplinarne badania łączące aspekty ekonomiczne i społeczne z zagadnieniami rolniczymi i ogrodniczymi.
Prywatnie wykorzystuje bogatą wiedzę ogrodniczą i realizuje się w uprawie roślin zielarskich- pasjonuje się zielarstwem i ziołolecznictwem, zgłębiając wiedzę na temat właściwości roślin leczniczych oraz ich zastosowania w profilaktyce zdrowotnej.
STUDIA PODYPLOMOWE – OGRODNICTWO I SADOWNICTWO
RAMOWY PROGRAM STUDIÓW I PLANOWANY ZAKRES ZAJĘĆ
Moduł 1. Makrogospodarcze i systemowe uwarunkowania ogrodnictwa
Moduł 2. Biologiczno- środowiskowe podstawy produkcji rolniczej i ogrodniczej
Moduł 3. Uprawa roślin ogrodniczych i podstawy technologii upraw
Moduł 4. Sadownictwo- podstawy produkcji i gospodarowania
Moduł 5. Ochrona roślin ogrodniczych i sadów
Moduł 6. Projektowanie i zakładanie ogrodów oraz wykorzystania roślin ozdobnych i drzew
Moduł 7. Podstawy przechowalnictwa i przetwórstwa oraz organizacji zbytu owoców i warzyw oraz ziół
Moduł 8. Ekonomika i zarządzanie gospodarstwem ogrodniczym
Moduł 9. Funkcjonowanie ogrodnictwa w warunkach rynku żywności
Moduł 10. Ćwiczenia, praktyki, zajęcia terenowe i projekty
Co mogę robić po ukończeniu studiów?
Absolwent kierunku „Ogrodnictwo i Sadownictwo” jest przygotowany do podjęcia pracy jako:
Po ukończeniu studiów otrzymasz:
Wymagane dokumenty:
Dodatkowe informacje:
Terminy zjazdów w roku akademickim 2025/2026
Studia podyplomowe
OGRODNICTWO I SADOWNICTWO
Semestr letni:
Semestr zimowy:
Egzamin: 08.02.2026 r. godz. 09:15 – 10:00 na platformie TEAMS. .
* Uczelnia zastrzega sobie prawo do zmiany programu studiów, harmonogramu zjazdów oraz wprowadzania zmian w planie zajęć.
ul. Jana Ciszewskiego 15/IV/1
02-777, Warszawa
Copyright All Right Reserved 2025, ulu.edu.pl
FAQ Cookies Polityka Prywatności
Wyszukiwarka...
Polecane...
Studia Niestacjonarne, Zajęcia 100%
Studia Niestacjonarne, Zajęcia 100%
Studia Niestacjonarne, Zajęcia 100%
Uczelnia
Łukaszewski
Ogrodnictwo i sadownictwo (UZYSKAJ KWALIFIKACJE ROLNICZE)
Rodzaj studiów: Studia Podyplomowe