Uczelnia Łukaszewski – Rekrutacja
ul. Jana Ciszewskiego 15/IV/1, Warszawa
Kliknij i sprawdź godziny otwarcia uczelni!
MASZ PYTANIA?
Skontaktuj się z nami!
Kierunek „Winiarstwo i cydrownictwo” na Uczelni Łukaszewski to wyjątkowa oferta edukacyjna skierowana do wszystkich, którzy chcą zdobyć kompleksową wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie produkcji wina oraz cydru.
Na czym polegają studia podyplomowe z winiarstwa i cydrownictwa? Program obejmuje pełen cykl nauki, począwszy od uprawy winogron i innych owoców, przez procesy fermentacji, dojrzewania i produkcji, aż po aspekty związane z zarządzaniem winnicą i sadem, a także sprzedażą i marketingiem. To idealne połączenie wiedzy teoretycznej z praktyką, które pozwala na profesjonalne przygotowanie do pracy w branży winiarskiej i cydrowniczej.
Absolwenci studiów podyplomowych, którzy ukończyli studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo, uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z 2012 r. poz. 109; zm.: Dz. U. z 2019 r. poz. 837 oraz z 2022 r. poz. 2621.).
Czy studia podyplomowe z winiarstwa są dostępne w Polsce? Tak! Uczelnia Łukaszewski, odpowiadając na potrzeby rynku i rosnące zainteresowanie sektorem winiarskim, oferuje jedne z najbardziej kompleksowych studiów w tym zakresie.
Jaki jest cel studiów z winiarstwa i cydrownictwa? Głównym celem jest wyposażenie uczestników w praktyczną wiedzę i umiejętności, które pozwolą na efektywne prowadzenie działalności w branży winiarskiej i cydrowniczej.
Słuchacze zdobędą kompetencje w:
Dlaczego warto wybrać te studia? Kierunek ten zapewnia nie tylko teoretyczną podstawę, ale przede wszystkim umiejętności praktyczne, które są niezbędne w nowoczesnym prowadzeniu biznesu winiarskiego lub cydrowniczego.
Dla kogo są studia z winiarstwa i cydrownictwa? Program skierowany jest do:
Czy studia te są odpowiednie dla początkujących? Tak, program został zaprojektowany zarówno dla osób z doświadczeniem w branży, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z winiarstwem.
Kto prowadzi zajęcia na tym kierunku? Kadra dydaktyczna to specjaliści z branży winiarskiej i cydrowniczej, w tym:
Dzięki ich wsparciu i wiedzy słuchacze mogą liczyć na praktyczne porady oraz profesjonalne przygotowanie do pracy w zawodzie.
Marcin Bańcerowski
Właściciel Manufaktury Win Owocowej DiWine, która od 2020 produkuje wina wyłącznie z polskich owoców promując w ten sposób zapomniane staropolskie smaki i przetwórstwo owocowe. Kolekcja win marki DiWine obejmuje wina porzeczkowe, wina agrestowe, wina jabłeczne, wino z jagody kamczackiej, wino z dzikiej róży i sukcesywnie jest poszerzana o kolejne smaki. Aktualnie posiadamy dwie kolekcje win: DiWine classic (wina w eleganckiej malowanej butelce, ręcznie opisywane numerem partii i serii dedykowana na prezent dla biznesu) oraz kolekcja DiWine – Polski Owoc (seria win tańszych w klejonej etykiecie dedykowana do Horeca). W sumie posiadamy 15 smaków win z polskich owoców w różnych wytrawnościach. Za swoją działalność w promocji przetwórstwa polskich owoców otrzymaliśmy w 2023 Godło promocyjne Teraz Polska. W tym samym roku wino półwytrawne DiWine z czarnej porzeczki otrzymało brązowy medal w międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition w Londynie. Nasza młoda marka DIWine została również wyróżniona Grand Prix wśród producentów profesjonalnych w przeglądzie alkoholi jagodowych w Polsce – Berry Fest. Nieustannie uczestniczymy w targach, imprezach biznesowych i innych wydarzeniach kulturalnych promując doskonałe polskie owoce, samozbiory i przetwórstwo. Jesteśmy pasjonatami tworzenia win owocowych i z pełnym zaangażowaniem oddajemy się tej sztuce. Nasza misja to wskrzeszenie tradycji win owocowych w Polsce, ożywienie dawnych receptur i wprowadzenie ich do współczesnych domów.
Magdalena Zielińska
Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa – organizacji reprezentującej branżę winiarską. Z wykształcenia biotechnolog, o specjalizacji związanej z przemysłem spożywczym, a ściślej – fermentacyjnym. Zawodowo zaangażowana w projekty, których celem jest tworzenie otoczenia prawnego sprzyjającego rozwojowi winiarstwa w Polsce.
Sylwia Bonin
Jestem niezależnym ekspertem winiarskim. Zajmuję się doradztwem w zakresie produkcji, kupażowania oraz oceny sensorycznej win, cydrów, win owocowych i miodów pitnych. Jestem także biegłym sądowym z zakresu winiarstwa i mikrobiologii żywności oraz inspektorem rolnictwa ekologicznego o specjalizacji: wino, przetworzone produkty rolne, pasza i rośliny. Posiadam dyplom Wine and Spirits Education Trust Advanced (level 3).
Ukończyłam biologię na UMK w Toruniu, gdzie obroniłam pracę nietypową dla tego kierunku — „Stan sanitarny produkcji piwa w Browarze Grudziądz”. Następnie odbyłam studia doktoranckie w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Tematem mojego doktoratu była ciągła fermentacja winiarska nastawów wysokocukrowych z drożdżami immobilizowanymi. Po obronie doktoratu kontynuowałam pracę w SGGW. W tym czasie pogłębiałam tematykę winiarską prowadząc prace badawcze oraz prowadziłam ćwiczenia i wykłady dla studentów. Okres pracy w SGGW pozwolił mi poznać produkcję win, piw oraz innych produktów spożywczych w zakładach o dużej skali produkcyjnej.
Moją pasją zawsze było winiarstwo, więc starałam się poznawać na własną rękę winnice w kraju i poza nim. Po latach pracy w SGGW postanowiłam założyć własną firmę.
Agnieszka Zamojska
Członkini Rady Fundacji Galicja Vitis, wykładowca Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Absolwentka podyplomowego studium Enologii na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Wielokrotna laureatka konkursów krajowych i zagranicznych w kategorii napojów fermentowanych, wyróżniona za wieloletnią działalność tytułem „Orła Biznesu” w konkursie organizowanym przez tygodnik „Wprost”. Promotorka tradycyjnych produktów regionalnych, zaangażowana w ich ochronę prawną na terenie Unii Europejskiej. Od kilku lat gromadzi materiały historyczne związane z historią winiarstwa.
Jakie przedmioty obejmują studia z winiarstwa i cydrownictwa? Program został podzielony na kluczowe moduły:
Co daje ukończenie tych studiów? Absolwent kierunku „Winiarstwo i cydrownictwo” na Uczelni Łukaszewski będzie:
Czy te studia przygotowują do otwarcia własnej winnicy? Tak, absolwent zyska wszystkie umiejętności niezbędne do prowadzenia działalności winiarskiej lub cydrowniczej.
Co otrzymam po ukończeniu studiów podyplomowych?
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane jest przez Uczelnię Łukaszewski w Warszawie, zgodnie z art.164 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. poz.1668 oraz Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego – 19 września 2018 r. poz. 1791).
Kwalifikacje rolnicze są warunkiem koniecznym do utworzenia gospodarstwa indywidualnego w drodze nabycia nieruchomości rolnej oraz głównym kryterium dostępu do środków finansowych z pomocy krajowej i unijnej na utworzenie oraz rozwój gospodarstwa rolnego. Program studiów obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślinnej i zwierzęcej, paszoznawstwem, integrowaną ochroną roślin, rolą sektora bio- w gospodarce narodowej (bioekonomia/ biogospodarka), funkcjonowaniem agrobiznesu w warunkach społecznej gospodarki rynkowej, organizacją rynków rolnych, marketingiem artykułów rolnych, ekonomiką i organizacją rolnictwa, rachunkowością rolniczą oraz zarządzaniem agrofirmą.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze, poświadczone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych, pozwalające na zakup ziemi oraz ubieganie się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo.
Terminy zjazdów w roku akademickim 2025/2026
Studia podyplomowe
WINIARSTWO I CYDROWNICTWO
Semestr letni:
Semestr zimowy:
Egzamin: 08.02.2026 r. godz. 09:15 – 10:00 na platformie TEAMS. .
* Uczelnia zastrzega sobie prawo do zmiany programu studiów, harmonogramu zjazdów oraz wprowadzania zmian w planie zajęć.
ul. Jana Ciszewskiego 15/IV/1
02-777, Warszawa
Copyright All Right Reserved 2024, ulu.edu.pl
FAQ Cookies Polityka Prywatności